Як вибрати електропанель

2-26-2021

 

Варильна панель-побутовий прилад, з вибором якого неминуче доведеться зіткнутися кожному, хто відмовився від покупки окремо стоїть кухонної плити. Також хочемо вам порекомендувати вибрати електро панелі на сайті, тут тільки найкращі моделі . Причин для такого рішення може бути кілька. Наприклад, деяким може бути зовсім не потрібна духовка-навіщо витрачати зайві гроші і дорогоцінне місце на кухні? інші хочуть заощадити місце на робочій поверхні за рахунок зменшення числа конфорок. Треті, навпаки, збираються готувати багато і часто і вважають за краще бути впевненими в тому, що на панелі завжди знайдеться місце для додаткової каструлі… Та й взагалі, вибір двох окремих приладів (духовка плюс варильна панель) замість одного суміщеного (плита) — це завжди додаткова можливість переконатися, що ви купите саме те, що вам потрібно. Як же вибрати варильну панель і на які особливості цього побутового приладу потрібно звернути увагу в першу чергу? давайте розберемося.

Газ або електрика

Безумовно, перше, з чим доведеться визначитися при виборі вручений панелі — це її тип. Панелі бувають газові, електричні або комбіновані — мають як газові, так і електричні конфорки.

У більшості випадків вибір виявляється очевидний: при наявності газопроводу зазвичай вважають за краще газову панель, при його відсутності — електричну. Комбіновані панелі найчастіше можна зустріти там, де можливі перебої з подачею газу або електрики.

Варто відзначити, що газові варильні панелі нерідко комплектуються змінними форсунками для переобладнання під балонний газ. Ну а якщо їх немає в комплекті, то в деяких випадках такі форсунки можна придбати окремо, звернувшись в сервісний центр. Так чи інакше, якщо панель купується, наприклад, для дачі, де активно використовуються газові балони, на цей нюанс потрібно звернути увагу заздалегідь.

Електричні варильні панелі, в свою чергу, можна розділити на ті, в яких використовуються конфорки з традиційним нагріванням, і індукційні — нагрівають безпосередньо посуд, а не конфорку. У кожного з цих варіантів є свої плюси і мінуси.

Газові варильні панелі виявляться в середньому дешевше. Вони дозволять миттєво почати або зупинити процес нагріву. Регулювання інтенсивності горіння газу дозволить швидко і просто відрегулювати потужність конфорки і візуально контролювати процес приготування їжі. Мінуси тут також очевидні: наявність відкритого полум’я, не надто високий ккд (панель в процесі роботи буде нагрівати повітря в приміщенні), а також трохи більш складний догляд.

Електричні панелі з чавунними нагрівальними елементами сьогодні можна зустріти хіба що на дачах або в побутівках. У квартирах зазвичай використовуються моделі зі звичайними спіральними тенами, закритими склокерамікою. Така панель виявляється плоскою, а отже, місць, де може зібратися бруд, майже немає.

1 варильну поверхню з відкритим нагрівальним елементом сьогодні можна зустріти хіба що на дачі

Такі панелі виявляться трохи дорожче газових. Вони прості в догляді і дозволяють швидко нагріти посуд до потрібної температури. Правда, зупинити нагрів миттєво не вийде, тому до особливостей панелі доведеться звикати протягом якийсь часу. При монтажі такої панелі, можливо, буде потрібно підведення додаткового електричного кабелю високої потужності.

Індукційні електричні панелі відрізняються від традиційних тим, що тепло від нагрівального елементу передається безпосередньо дну посуду, а не склокерамічної поверхні. Такі панелі мають найкращий ккд, але зажадають наявності посуду з плоским дном, зробленої з магнітного металу (втім, допускається використання спеціальних металевих «млинців»-прокладок).

При виборі індукційної панелі варто звернути особливу увагу на розмір нагрівального елементу. Справа в тому, що він може виявитися менше, ніж зона, намальована на склокерамічному покритті. А це, в свою чергу, може привести до деформації посуду, розрахованої на роботу на високих температурах: якщо у великій сковороди буде нагріватися лише центральна частина, то це не піде на користь ні рівномірності прожарювання продуктів, ні самій сковороді. З плюсів індукційних панелей також варто відзначити той факт, що такий нагрівальний елемент не зможе працювати без встановленої посуду. А отже, забути вимкнути плиту просто не вийде. Та й втекло молоко на індукційній панелі не пригорить — адже нагрівається не склокераміка, а безпосередньо посуд. А ось звичайна склокераміка не тільки сильно нагрівається, але і довго остигає, так що гарячу поверхню можна помилково переплутати з холодною.

При виборі електричної панелі варто також звернути увагу на тип нагрівального елементу. Вони діляться на рапідні, галогенові і конфорки hi-light. Рапідні конфорки – найпростіші і дешеві з тих, що можна зустріти в вручений панелі зі склокераміки. По суті вони являють собою нагрівальну спіраль, яка виділяє тепло при подачі електрики. Такі конфорки нагріваються істотно швидше, ніж застарілі «млинці». Галогенові конфорки вважаються більш ефективними, оскільки крім нагрівальної спіралі вони мають потужну галогенову лампу, яка світиться, виділяючи велику кількість тепла. У hi-light-конфорках розігрів відбувається ще ефективніше, ніж в галогенових — в них використовується нагрівач стрічкового типу.

Габарити панелі, число конфорок і їх тип

Другий очевидний параметр, який відразу кидається в очі — це габарити вручений панелі. Переважна більшість сучасних моделей підходять для вбудовування в стандартні стільниці з глибиною 60 сантиметрів. А ось ширина панелі може відрізнятися досить істотно: вона залежить від числа конфорок, число яких для побутових моделей може варіюватися від 1 до 7. Стандарт-4 конфорки і 60 сантиметрів ширини. Бажаючі заощадити місце зазвичай вибирають варіант з двома конфорками (ширина — до 30 см). Ті, хто збирається активно готувати і хоче отримати більше конфорок, вибирають варіанти з 5 або 6 конфорками, що викличе збільшення ширини панелі до 70-90 см.на цьому етапі не завадить подумати про покупку витяжки відповідного розміру: якщо ширина панелі перевищує 60 см, то і витяжку краще вибрати не стандартну, а збільшену.

Перед тим, як вибрати незалежну варильну панель або вбудовану модель, варто подумати і про стандартні сценарії використання приладу. Найбільш популярним запитом є наявність великої дво – або трехконтурной конфорки, при використанні якої можливий вибір площі нагріву відповідно до діаметра посуду. З газових моделей популярністю користуються конфорки з подвійним або потрійним рядом полум’я, що дозволяє домогтися швидкого і рівномірного нагріву і незамінне для ситуацій, коли потрібна швидка обробка продуктів на високій температурі. Наявність овальної зони нагріву підходить для любителів готувати в посуді подовженої форми (качатниці, ладки і т.п.). У деяких моделей існують конфорки з підвищеною потужністю або спеціальні wok-конфорки для готування в круглій глибокій сковороді увігнутої форми або казані. Якщо дозволяють фінанси-беріть поверхню з однією потужною конфоркою (електричної підвищеної потужності або газової з подвійним полум’ям). Всі інші вишукування-тільки якщо ви справді розумієте, навіщо вам це потрібно.