Парша на смородині з’являється в умовах вологого грунту, коли систематично порушується норма поливу. Проявляє себе оливково-бурими плямами на листі, після чого вона жовтіє і опадає. При цьому пагони деформуються, а потім повністю зупиняються в зростанні. Для лікування використовують народні засоби і фунгіциди.

Ознаки появи

Парша являє собою інфекційне грибкове захворювання, яке вражає плодово-ягідні культури, в тому числі смородину. Страждають всі надземні частини рослини-пагони, листя, ягоди, що неминуче призводить до втрати врожаю. Колонії харчуються речовинами тканин листа. Вони розмножуються і захоплюють великі площі, після чого листя відмирає.

На ягодах смородини через парші з’являються бурі плями, причому шкірка розтріскується. Через це бактерії проникають в м’якоть і призводять до гниття. Описані процеси особливо добре протікають під час вологої і прохолодної погоди. Чим довше триває період дощів, тим сильніше страждають чагарники.

Основні ознаки парші на смородині:

  • темно-коричневі плями на поверхні листя;
  • пожовтіння листя;
  • молоді пагони відмирають;
  • нирки чорніють;
  • плоди покриваються коричневою плівкою;
  • вони розтріскуються і гниють.

У своєму розвитку інфекція проходить чотири основних стадії:

  1. початкова-грибки випускають суперечки, які вражають молоді пагони і листя. В результаті на них з’являються плями темного забарвлення (оливковий колір). Вони бархатисті, нерівні – це і є суперечки шкідника. Плями збільшуються в розмірах, стають бурими і потім покривають практично весь лист. Тканина рослини на поверхні висихає і розсипається.
  2. прогресуюча-інфекція поширюється на формуються квіти, а потім і на зав’язі. В результаті на них з’являється наліт в’язкої, тягучої консистенції. Листя і квіти всихають, опадають, багато плоди так і не сформуються.
  3. критична-листя, ягоди смородини покриваються бурим нальотом, за структурою нагадує повсть. Пагони припиняють рости, вони деформуються, висихають і починають тріскатися. Молодий приріст загинається, після чого швидко відмирає.
  4. остання стадія розвитку парші-нові пагони смородини вже не ростуть. Якщо листя з’являються, вони відразу опадають, на скелетних гілках утворюються тріщини. На цій стадії грибок повторно заражає чагарник, що посилює перебіг хвороби.

Листя смородини, уражені паршею, легко виявити при візуальному огляді

Чим небезпечна парша

Парша дуже небезпечна, оскільки вона вражає не тільки смородину, а й інші плодово-ягідні культури. Це призводить до негативних наслідків:

  • на кущах перестають дозрівати ягоди;
  • плоди, які вже сформувалися, тріскаються і гниють;
  • у них заводяться бактерії, які можуть бути небезпечні для здоров’я людини;
  • врожайність сильно знижується;
  • псується зовнішній вигляд – листя опадає, пагони скручуються і засихають;
  • інфікуються і сусідні посадки.

Ще одна небезпека пов’язана з тим, що спори грибка зимують під корою смородини. Якщо не обробити чагарники, вони переживуть морози і почнуть нові атаки вже навесні. Це може привести до загибелі рослини.

Важлива! парша на смородині особливо небезпечна в занедбаному вигляді. Тому чагарники потрібно періодично оглядати і приступити до обробки вже при перших ознаках захворювання.

Як боротися з паршею на смородині

Позбутися від парші на смородині реально – для цього необхідно використовувати різні засоби. Якщо хвороба вже запущена, застосовують хімічні препарати. Якщо вона знаходиться на початковій стадії, допустимо використовувати народні засоби. Нерідко обидві групи методів комбінують для того, щоб домогтися швидкого результату.

Народні методи

Серед популярних народних засобів від парші на смородині можна виділити такі:

  1. настій золи – 200 г на 10 л.його витримують протягом доби, потім обприскують кущі або поливають прикореневу зону.
  2. настій 300 г тютюнового пилу на 3 л гарячої води – готують три дні. Одночасно роблять настій часникових зубчиків (3-4 головки) в 3 л гарячої води. Настоюють 3 дні, потім змішують і додають чайну ложку червоного перцю, а також рідке мило (2 ст.л.). Обробку чагарників проводять до початку набухання бруньок.
  3. розчин марганцівки-5 г на 10 л.обприскують три рази за сезон: ранньою весною, напередодні цвітіння і після збору врожаю.
  4. настій хвоща-3 кг свіжої трави заливають відром води кімнатної температури, настоюють чотири дні, проціджують і обробляють кущі 3-4 рази за сезон.

Кущі обприскують пізно ввечері в суху і безвітряну погоду

Хімічні засоби

Для боротьби з паршею на чорній та інших різновидах смородини особливо ефективні хімічні засоби – фунгіциди різних типів:

  1. «фундазол» – препарат, розчинний у воді, діюча речовина беномілу. Проникає в рослинні тканини через кореневу систему, пригнічує розмноження грибків парші. Стійкий до опадів, дає захисний ефект на 2-3 тижні.
  2. «шавіт ф ” -контактно-системний фунгіцид на основі двох діючих речовин (тріадіменол і фоллет). Порушує біосинтез, дихання грибків парші, перешкоджає розмноженню. Володіє захисною дією до трьох тижнів. Відрізняється безпекою для грунтових бактерій. Використовують як для лікування, так і для профілактики.
  3. “парацельс” – препарат швидкої дії на основі діючого компонента флетріафол. Прискорено поширюється по тканинах смородини, порушує процеси розмноження, запобігає розвитку інфекції. Діє до трьох тижнів.
  4. “скор” – препарат на основі діючого компонента дифеноконазолу. Проникає в тканини смородини, пригнічує ріст грибків парші. Перші результати помітні вже на наступний день. При цьому захисний ефект триває до 10 діб. Щоб домогтися кращих результатів, обробку смородини рекомендують проводити при температурі не менше 15 градусів.
  5. “хорус” – препарат в гранулах на основі ципродинілу. Володіє системним механізмом дії. Пригнічує ріст грибниці парші, перериває життєвий цикл. Забезпечує захисний ефект на період до 15 днів. Засіб можна використовувати для обробки навіть при температурі + 2 °c.

Заходи профілактики

Для запобігання парші на червоній та інших видах смородини необхідно вжити певних профілактичних заходів. Основні способи-це обробка чагарників смородини спеціальними засобами, а також агротехнічні прийоми, описані нижче.

Розчин сечовини

Сечовина (карбамід) відноситься до органічних азотних добрив. Вона добре розчиняється у воді і швидко засвоюється клітинами рослин. Застосовують для підгодівлі і обробки смородини від парші. До обприскування приступають за тиждень до перших заморозків. Для цього готують розчин (співвідношення 35 г на 10 л води). Цього обсягу вистачить на 6-7 дорослих кущів.

Залізний купорос

Залізний купорос являє собою водний розчин сульфату заліза. Він знищує паршу на поверхні листя, пагонів та інших надземних частин. Застосовують для обробки смородини ранньою весною і пізньою осінню. Для обприскування беруть 35 г речовини і розчиняють в 10 л води.

Для профілактики парші кущі обробляють кілька разів за сезон

Мідний купорос

Мідний купорос – це розчин сульфату міді. Його використовують для профілактики парші, а також окремих шкідників, наприклад, щитівки, галової попелиці і стеклянніци. Концентрація і терміни обробки точно такі ж, як у випадку з залізним купоросом.

Агротехнічні заходи

Для профілактики парші та інших захворювань важливо забезпечити хороший догляд за смородиною. Основні заходи зводяться до наступних:

  1. кущі висаджують не дуже щільно, залишаючи мінімальний інтервал між сусідніми лунками 2 м.
  2. мульчу регулярно змінюють з настанням весни і осені.
  3. стовбури постійно очищають від наростів лишайника, моху, а також від омертвілої кори.
  4. восени проводять обрізку, причому всі рослинні залишки забирають подалі і спалюють.
  5. листя смородини теж спалюють, їх не варто використовувати в якості мульчі.
  6. для вирощування рекомендують використовувати сорти смородини, стійкі до парші. До них відносяться: валова, селеченська, ролан, ровада.

Висновок

Парша на смородині дуже небезпечна, оскільки захворювання інфекційне і може вразити сусідні рослини. Грибок розвивається в кілька етапів, причому його суперечки зимують в корі, після чого знову паразитують на чагарниках. Тому рослини слід регулярно оглядати, а також здійснювати профілактичні обробки ранньою весною.