Вміст

  • 1 назви кращих сортів картоплі з жовтою м’якоттю
    • 1.1 зекура
    • 1.2 адретта
    • 1.3 метеор
    • 1.4 сантана
    • 1.5 симфонія
    • 1.6 аноста
    • 1.7 тулеевский
    • 1.8 дніпрянка
    • 1.9 бриз
    • 1.10 невський
    • 1.11 велетень
    • 1.12 королева анна
    • 1.13 вектор
    • 1.14 ласунак (ласунок)
    • 1.15 санта (санте)
    • 1.16 скарб
    • 1.17 лорх
    • 1.18 імпала
    • 1.19 колобок
  • 2 інші сорти картоплі жовтої всередині
  • 3 висновок

Картопля, м’якоть якого жовтого відтінку, користується підвищеним попитом у городників і споживачів, і це не випадково. Адже він характеризується відмінним смаком, апетитним виглядом, універсальністю застосування і помірною розваристістю. Але також такий вид овоча містить у великій кількості каротин, чим і обумовлений його колір. А цей компонент, як відомо, відповідає за здоров’я очей, стан шкіри і є потужним антиоксидантом. Але серед усього різноманіття є кращі сорти картоплі з жовтою м’якоттю, що підтверджують численні відгуки.

Сорти з жовтою м’якоттю відрізняються високими споживчими властивостями

Назви кращих сортів картоплі з жовтою м’якоттю

Щоб визначитися з вибором виду культури, необхідно вивчити особливості кожного з них окремо. Оскільки різновиди овоча відрізняються за терміном вегетації, продуктивності і вмісту крохмалю.

Зекура

Німецький столовий сорт картоплі з жовтою м’якоттю. Роботи з його виведення проводили співробітники фірми “solana gmbh&co kg”. Був внесений до держреєстру в 1997 році. Рекомендований до вирощування в центральних і північних регіонах. Відноситься до категорії середньоранніх, тривалість вегетації становить 85-90 днів.

Кущі середньої висоти. Коренева система добре розвинена, утворює до 20 картоплин за сезон. Середня маса плодів 59-150 г.шкірка довгастих плодів гладка, жовтого відтінку з поверхневим заляганням вічко. Товарність даного виду на рівні стандарту, а лежкість близько 98%.

Зекуру (zekura) відносять до кулінарного типу в. Дуже добре підходить для пюре, запікання, смаження, перших страв і салатів. Жовта м’якоть среднерассипчатая. Вміст крохмалю в ній досягає 13-18, 2%.

Зекура стійкий до раку і нематоди

Адретта

Німецький столовий сорт, який виведений більше двох десятиліть тому. Характеризується пряморослими кущами з великими темно-зеленим листям, висота яких досягає 50 см. Адретта (adretta) цінується за високу стабільну врожайність, навіть в сезони несприятливі для культури. Відноситься до числа середньоранніх видів культури, урожай дозріває через 60-80 днів після появи паростків.

Важливо! адретта сприйнятливий до фітофторозу, ризоктинозу, парші звичайної, але проявляє стійкість до вірусів, раку.

Бульби овальні з жовтою сітчастою шкіркою. Вони мають численні очі, глибина залягання яких середня. Вага картоплин становить 120-140 г.врожайність 260-450 кг з сотки. Адретта рекомендований до вирощування на території середньоволзького, далекосхідного і західно-сибірського регіонів. Вміст крохмалю в його плодах становить 13-18%. Цей вид відноситься до кулінарного типу с.

Адретта ідеально підходить для приготування пюре

Метеор

Російський ранній сорт з жовтою м’якоттю і шкіркою. Тривалість його вегетації всього 60-70 днів. Характеризується високими кущами проміжного типу з напівпрямостоячими пагонами. Висота рослини досягає 55-60 см. Метеор (meteor) характеризується стійкістю до знижених температур, тому підходить для ранньої посадки навіть в непрогріту землю.

Бульби овально-круглі з гладкою поверхнею. Їх середня маса становить 102-147 г. Під кущем за сезон утворюється 10-12 великих картоплин. Вони практично всі однакового розміру. Глибина залягання вічко середня або менше.

Важливо! метеор легко пристосовується до будь-якого типу і різних кліматичних умов.

Даний вид культури відрізняється хорошими смаковими якостями. М’якоть злегка водяниста, не борошниста розварюється помірно.

Метеор підходить для:

  • салатів;
  • перших страв;
  • запікання;
  • смаження;
  • фарширування;
  • відварювання.

Вміст крохмалю в бульбах становить 12-14%. Цей вид можна використовувати для приготування пюре, але воно виходить крупинчатим.

Картопля метеор стійкий до виродження

Сантана

Голландський середньоранній сорт культури з жовтою м’якоттю. Внесений до держреєстру в 2006 році. Показує високу продуктивність на території центрального, північно-західного і центрально-чорноземного регіонів.

Сантана (santana) утворює низькі кущі, висотою 40-45 см, проміжного типу. Бульби подовжено-овальні з дрібними поверхневими очками. Середня вага бульб 96-168 г. Смак картоплі сантана, а лежкість на рівні 92%. Вміст крохмалю становить 13,4-17,3%.

Урожайність сантани на рівні 164-384 кг з сотки

Цей голландський сорт картоплі відноситься до категорії середньопізніх. Тривалість вегетації становить 100-120 днів. Симфонія (symphony) показує високу продуктивність в умовах центрального регіону. Вид занесений до держреєстру в 1996 році.

Важливо! симфонія вимогливий до родючості грунту.

Кущі високі з прямостоячими пагонами. Під кожним з них за сезон утворюється 8-11 овальних бульб середньою масою 70-140 г.шкірка червона, гладка. М’якоть жовта, помірно щільна, не борошниста. Смакові якості симфонії відмінні. Картопля підходить для пюре та інших страв. Урожайність 200-460 кг з сотки, але в окремі роки може доходити до 612 кг.

Товарність на рівні 81-92%, лежкість 95%. Вміст крохмалю варіюється в межах 13-19%.

Симфонія не підходить для супів і салатів, так як розварюється

Аноста

Цей сорт картоплі з жовтою м’якоттю є результатом голландської селекції. Він відноситься до категорії ранньостиглих. Тривалість вегетації становить 80-95 днів. Характеризується кущами середньої висоти з густообліственнимі пагонами. Коренева система добре розвинена, за сезон утворює 8-10 овальних бульб масою 71-134 г.м’якоть злегка водяниста, не борошниста. Вміст крохмалю в ній становить 14-16 %. Картопля аноста (anosta) ідеально підходить для смаження і фрі.

Цей вид чутливий до фітофторозу по бадиллі. Тому рекомендується проводити збір врожаю до масового поширення захворювання. Але вид не страждає від раку і нематоди.

У аности хороша вирівняність бульб

Тулеевский

Цей російський середньоранній вид картоплі з жовтою м’якоттю, який підходить для промислового і приватного вирощування. Цінується за відмінний смак і високу врожайність навіть в несприятливі роки для культури.

Рослина з середньою інтенсивністю росту, пагони напівпрямосточіе. Під кожним кущем за сезон утворюється до десяти великих бульб. Середня маса картоплин 200-300 г, що на порядок більше, ніж у інших видів культури. Вид ідеально підходить для тривалого зберігання, рівень його лежкості становить 98%.

Важливо! картопля тулеевский отримав назву на честь губернатора кемеровської області.

Бульби округлі, з тонкою щільною шкіркою жовтого кольору. Поверхня шорстка, глибина залягання вічко незначна. Урожайність сорту може доходити до 458 кг з сотки. Крахмалистость цієї картоплі в межах 13,7-16,8%.

Тулеевский показує високу результативність тільки при підгодівлі органікою

Дніпрянка

Український ранньостиглий сорт картоплі з жовтою м’якоттю, який здатний давати за сезон два врожаї. Тривалість вегетації становить 65-70 днів. Рослина середньоросла з прямостоячими пагонами. Для сорту краще піщаний грунт.

Бульби у дніпрянки округло-овальні, масою 89-186 г.колір шкірки, як і м’якоті, жовтий. Поверхня картоплин гладка, глибина залягання вічко середня. Вміст крохмалю у сорту дніпрянка варіюється в межах 14,8-15,1%. Картопля розварюється, тому ідеально підходить для пюре. Урожайність становить 210-520 ц з га.

Картопля дніпрянка зберігає споживчі властивості до дев’яти місяців

Це середньоранній сорт картоплі, який є результатом роботи білоруських селекціонерів. Термін його вегетації становить 70-80 днів. Бриз внесений до держреєстру росії в 2009 році.

Рослина середньоросла, висотою 45-50 см.стебла тонкі, листя великі темно-зеленого відтінку. Сорт невимогливий складу грунту, добре відгукується на мінеральні добрива.

Важливо! бриз характеризується прискореним темпом накопичення корисних компонентів.

Бульби овально-округлі з гладкою шкіркою і дрібними очима. Поверхня їх, як і м’якоть, жовтого забарвлення. Маса плодів коливається від 100 до 150 г.врожайність картоплі бриз коливається в межах 169-395 кг. Кількість бульб під кущем 8-12 штук. Лежкість близько 97%.

Картопля бриз схильний до нематоди

Невський

Російський сорт, який виведений в 1976 році, але до цих пір зберігає актуальність. Цінується за стабільну врожайність і відмінний смак. Характеризується підвищеною посухостійкість, так як розвиває потужну кореневу систему, здатну добувати вологу з глибоких шарів грунту.

Бульби у невського довгасто-округлі, гладкі, з поверхневими рожевими очима. Шкірка, як і м’якоть жовтого кольору. Вміст крохмалю на рівні 10,4-14,8%.

Кущі у невського невисокі з численними пагонами. Під кожним з них утворюються 8-15 бульб. Вид легко адаптується до будь-якого клімату. Врожайність його досягає 60 т з га.

Товарність невського при своєчасному прибиранні становить 90-95%

Велетень

Згідно фото і опису, цей сорт жовтої картоплі повністю відповідає своїй назві. Рослина високоросла з потужною кореневою системою. За сезон кожен кущ утворює по 8-13 бульб, вагою 104-143 г.велетень є сортом середнього терміну дозрівання. Урожай встигає через 115-120 днів з моменту появи сходів.

Важливо! велетень здатний показувати високу результативність в кардинально різних кліматичних зонах.

Бульби овально-округлі з гладкою шкіркою світло-бежевого відтінку. Жовта м’якоть велетня помірно щільна, приємної консистенції, злегка водяниста. Сорт підходить для будь-якого виду переробки, злегка розварюється. Концентрація крохмалю в ньому досягає 15,9-18,9%. Урожайність коливається в межах 290-424 кг з сотки, але може доходити і до 613 кг.

Посадку картоплі велетень можна проводити тільки в добре прогріту грунт

Королева анна

Німецький сорт картоплі з жовтою м’якоттю, який відрізняється ранньостиглістю. Він включений в держреєстр не так давно, а саме в 2015 році, але вже зумів придбати широку популярність.

Картопля королева анна (queen anne) характеризується середньорослими розлогими кущами, під кожним з яких утворюється 6-16 великих бульб. Середня вага плодів становить 84-137 г. Бульби у королеви анни подовжено-овальні, правильної форми, з щільною гладкою шкіркою жовтого відтінку. Очі дрібні практично непомітні. Урожайність виду-495 кг з сотки.

Картопля королева анна можна вирощувати для отримання раннього врожаю на 45 день вегетації

Середньостиглий білоруський сорт культури з жовтою м’якоттю, що характеризується відмінним смаком і високою врожайністю. Картопля вектор добре переносить посуху, максимальну продуктивність показує на торф’яно-болотних і дерново-підзолистих грунтах.

Важливо! вектор підходить для виробництва крохмалю, чіпсів, пюре.

Тривалість вегетації цієї картоплі-90-110 днів. Бульби у нього округло-овальні з гладкою шкіркою червоного відтінку. Глибина залягання вічко незначне. Урожайність цього сорту з жовтою м’якоттю – 170-263 кг з сотки. Під кожним кущем за сезон утворюється 10-14 бульб, масою 92-143 г.рівень лежкості сорту 95%.

Картопля вектор відноситься до кулінарного типу вс

Ласунак (ласунок)

Перевірений часом білоруський сорт картоплі пізнього терміну дозрівання. Тривалість його вегетації становить 80-120 днів. Цінується ласунок за відмінний смак. Однак його можна досягти при вирощуванні сорту на піщаному грунті.

Вид характеризується високими, потужними, пряморослими кущами, висотою 60-65 см. Середня кількість бульб в гнізді становить 10-12 штук. Дрібні екземпляри серед них зустрічаються рідко. Плоди округлі злегка подовжені з сітчастою шкіркою. Глибина залягання вічко середня. Середня маса плодів становить 150-200 г.вміст крохмалю 15-22%.

важливо! картопля ласунок має короткий період спокою, тому його потрібно зберігати при температурі +1-2 °с.

Цей вид відноситься до кулінарного типу с. Він підходить для приготування чіпсів, гарнірів, сухого картопляного пюре, заморозки. Развариваемость сорти з жовтою м’якоттю хороша.

У ласунка спостерігається рідкісне ягодообразование

Санта (санте)

Голландський сорт з жовтою м’якоттю столового призначення з середнім терміном дозрівання. Санта (santa)підходить для механічного збору. Тривалість вегетації сорту становить 85-90 днів. Рослина середньо-росла, висотою 45-50 см, пряморастущее. Під кожним кущем за сезон утворюється до 20 овальних картоплин середнього розміру.

Смакові якості картоплі санте хороші. У процесі приготування його жовта м’якоть зберігає свій відтінок, не темніє. Підходить для салатів, перших страв, фрі, смаження, але пюре на його основі виходить неоднорідним.

Шкірка бульб жовта, гладка. На ній очі ледь помітні. Рівень крохмалю в плодах санте становить 10-14%. Урожайність-570 кг з сотки, а лежкість 92%.

Картопля санте районований в північних і центральних областях

Скарб

Ще один білоруський сорт картоплі з жовтою м’якоттю пізнього терміну дозрівання. Показує високу продуктивність в центральних областях. У держреєстр росії внесений в 2002 році. Рослина середньоросла, напіврозкидиста. Сорт підходить для вирощування на різних типах грунту і добре відгукується на підгодівлі.

Бульби овальні з гладкою шкіркою жовтого кольору. Під кущем їх утворюється від 10 до 14 штук, середньою масою 94-138 г.тривалість вегетації картоплі скарб 90-100 г, а врожайність становить 253-411 кг з сотки. Товарність сміття на рівні 84-99%, а лежкість – 88-99%. Скарб відноситься до кулінарного типу в.крохмальність його в межах 10,8-17,7%.

Перед посадкою насіннєві бульби скарба потребують обов’язкового пророщування

Лорх

Цей російський сорт картоплі жовтого кольору був виведений в 1922 році, але до сих пір зберігає актуальність завдяки високій врожайності, яку показує на різних типах грунту. Лорх – середньопізній вид культури. Збір врожаю можна проводити через 100-120 днів з моменту появи сходів.

Рослина високою, потужне, густообліственное, висотою 55-60 см. Сорт характеризується тривалим цвітінням і рідкісним ягодообразованием. Під кожним кущем за сезон утворюються 12-16 бульб округлої форми. Шкірка гладка, але на верхівці плодів присутній незначне лущення.

Середня вага бульб у лорха варіюється в межах 90-120 г. Врожайність його на рівні 250-350 кг з сотки. Вихід товарних бульб-88-92%.

Картопля лорх з жовтою м’якоттю погано реагує на посуху

Імпала

Голландський ранній сорт картоплі з жовтою м’якоттю. У держреєстр росії він включений в 1995 році. Рослина високоросла з 3-4 пряморослими пагонами. Характеризується прискореним темпом розвитку. Тривалість його вегетації становить 40-60 днів, тому в південних областях за сезон можна збирати два врожаї картоплі імпала (impala).

Бульби великі, округло-подовженої форми. Середня вага плодів варіюється в межах 88-150 г.шкірка гладка, вона, як і м’якоть, жовтого кольору. Під кожним кущем утворює по 10-12 картоплин. Урожайність 367 кг з сотки.

Картопля імпала погано реагує на температурні перепади

Колобок

Знаменитий російський сорт, який відрізняється жовтою м’якоттю. Ця картопля добре переносить транспортування і тривале зберігання, підходить для механічного збору врожаю. Колобок – це середньостиглий вид культури, тривалість його вегетації становить 85-100 днів. Рослина висока або середньоросла, пряморастущее, проміжного типу.

Коренева система добре розвинена, за сезон вона утворює по 15-18 бульб, масою 95-120 г.шкірка щільна, шорстка. М’якоть не водяниста, трохи борошниста, в процесі приготування не темніє. Смак картоплі колобок відмінний. Він підходить для пюре, варіння, запікання, смаження. Крахмалистость колобка на рівні 11,4-14%. Вихід товарних бульб становить 87-97%.

Колобок відноситься до кулінарного типу з

Інші сорти картоплі жовтої всередині

Крім перерахованих сортів з жовтою м’якоттю, існують і інші види. Вони також характеризуються універсальністю застосування, відмінним смаком і апетитним виглядом. Тому при виборі відповідного виду, також варто звернути на них увагу.

Інші види:

  • вінета (vineta);

    Вінета підходить для отримання раннього врожаю

  • лабелла (labella);

    Лабелла характеризується вирівняністю плодів

  • лілея білоруська;

    Лілея відмінно підходить смаження, салатів

  • розара (rosara).

    Розара має стійкість до весняних поворотних заморозків

Висновок

Вивчивши кращі сорти картоплі з жовтою м’якоттю, вибрати відповідний не складе особливих труднощів. При цьому потрібно орієнтуватися на термін дозрівання, смакові якості та особливості застосування. Адже кожен вид має свої сильні і слабкі сторони.