Вміст

  • 1 яка буває хурма
    • 1.1 кавказька
    • 1.2 віргінська
    • 1.3 східна
  • 2 кращі сорти хурми
    • 2.1 сорти пружною і солодкої хурми
    • 2.2 сорти хурми з терпким смаком
  • 3 сорти хурми різного терміну дозрівання
    • 3.1 ранні сорти хурми
    • 3.2 хурма середнього терміну дозрівання
    • 3.3 пізні сорти хурми
  • 4 самозапильних сорти хурми
  • 5 зимостійкі сорти хурми
  • 6 висновок

Сорти й види хурми представлені на сьогоднішній день у величезній кількості. Відомо близько 200 їстівних різновидів, хоча в магазинах пропонують лише кілька з них. Культура відрізняється своєрідним солодкувато-терпким смаком, тому люблять її далеко не всі. Вирощують теж не багато, хоча при правильному підборі виду культивація рослини можлива практично в кожному регіоні росії.

Хурма – дуже корисна ягода, багата різними мікроелементами

Яка буває хурма

Культура класифікується за різними ознаками і особливостями плодів. Всі сорти діляться на групи за способом запилення:

  • самозапильні;
  • самобезплідні;
  • частково запилюються.

Також види розрізняються за смаковими характеристиками:

  • терпкі;
  • солодкі.

Ще культура класифікується за термінами дозрівання:

  • рання;
  • середньостигла;
  • пізня.

Крім цього дерева культури ділять по місцевості, де вони сталися. Дані різновиди хурми з фото і описом представлені нижче.

Кавказька

Хурма кавказька (diospyros lotus) являє собою рослину з високими декоративними якостями. Воно має маленькі, близько 3 см в діаметрі плоди (ягоди) з відмінним терпким, але солодкуватим смаком і багатим складом. Колір їх жовтий, м’якоть соковита. Дозрівання різновиди припадає на жовтень-листопад.

Родом кавказька хурма з середньої азії і кавказу

Віргінська

Хурма віргінська (diospyros virginiana) вперше була зареєстрована в східній частині сполучених штатів америки. Плоди її дуже поживні, мають соковитою м’якоттю. Форма їх куляста, діаметр дорівнює приблизно 7 см, при дозріванні різновид набуває восковий наліт і темно-червоний або жовто-оранжевий колір.

Віргінська хурма плодоносить з вересня до листопада

Східна

Хурма східна (diospyros kaki) вперше з’явилася в азії. Вона являє собою невеликі дерева висотою близько 8 м з великими до 0,5 кг плодами, які дозрівають ближче до листопада. Вид характеризується помаранчевим забарвленням, м’ясистою м’якоттю, з нечисленними кісточками. На смак плоди солодкі, але трохи гіркуваті, злегка в’яжуть.

Увага! завдяки унікальним властивостям різновид застосовують в народній медицині для профілактики багатьох захворювань.

Східну хурму використовують в свіжому і сушеному вигляді, з неї готують джеми, желе, напої

Кращі сорти хурми

Оскільки смаки і переваги у всіх людей різні, поняття кращого сорту ягоди для кожної людини індивідуально. Але, як відомо, найбільшою популярністю користуються ті різновиди культури, які мають слабку терпкістю. Однак, як стверджують досвідчені садівники, найчастіше в’яжуть плоди не окремих сортів, а ті, що просто не встигли дозріти.

Сорти пружної і солодкої хурми

На території російської федерації найбільше віддають перевагу сортам невеликої пружної хурми. Максимальним попитом користуються наступні:

  1. корольок. Зовні цей різновид схожа з шоколадною хурмою, але відрізняється від неї більшим розміром. Вага окремих ягід може бути 200 г і більше. Колір їх від оранжевого до червоного. На смак плоди солодкі і ніжні навіть до настання повної зрілості. Шкірочка королька гладка, пружна, залишається неушкодженою при довгому перевезенні. М’якоть коричнева, стає темніше в міру дозрівання.

    Корольок росте в південних районах росії

  2. медова (іноді вид називають мандариновий). Плоди виростають середніх розмірів, м’якоть їх оранжевого кольору, після повного дозрівання набуває желейну консистенцію. Смак дуже солодкий, в якійсь мірі нудотний. До транспортування придатні тільки недостиглі ягоди, так як в стиглому вигляді вони втрачають пружність.

    Зовні медова хурма схожа на мандарин

  3. зенджи-мару. Невелика різновид з солодким, соковитим смаком і великим числом кісточок. Форма плодів кругла, колір насичений. Сорт має непогану морозостійкість, але вимагає укриття на зиму.

    Зенджи-мару не потребує запилення

  4. шарон. Популярний гібрид з незвичайним солодким смаком, в якому присутні нотки айви, яблука і абрикоса. Терпкість плодів повністю відсутня, кісточок немає. Ягоди залишаються твердими навіть в стиглому стані, відмінно транспортуються і зберігаються.

    Шарон вийшов в результаті схрещування яблуні і хурми

  5. хурма помідорна. Різновид, яка не має кісточок, відрізняється яскравим помаранчевим кольором і приємним смаком. М’якоть її соковита, терпкий ефект є тільки в недостиглих ягодах. Сорт пізній, з’являється у продажу самим останнім.

    Помідорну хурму іноді називають бичаче серце

Сорти хурми з терпким смаком

Деякі сорти хурми в недоспелом стані мають досить терпкий смак. Вони не менш популярні в зв’язку з тим, що їх собівартість набагато нижче. Хоча, полежавши якийсь час, плоди дозрівають, і їх терпкість пропадає або сильно знижується.

Рада! якщо терпку хурму прибрати на пару годин в морозильну камеру, то вона стане солодше і м’якше.

До найвідоміших терпким різновидів ягоди відносяться:

  1. ромашка або фуйу. Являє собою плоди коричневого кольору плоскої форми з кісточками або без. У недозрілому вигляді вони тверді, з терпким смаком, м’якоть має шоколадний відтінок. Різновид рання і досить популярна.

    Зовні хурма ромашка нагадує інжир

  2. хачіа. Ягода з витягнутим кінцем і темною плямою у верхній частині. Розмір її досить великий, вага може досягати 250 г. Шкірка щільна, оранжевого відтінку, смак терпкий.

    У засушеному вигляді або після охолодження хачіа стає солодкою

  3. костата. Плоди різновиди дуже терпкі і сильно в’яжучі, але після дозрівання набувають солодкуватий присмак. Вони не сильно великі, насиченого оранжевого кольору.

    Форма виду костата овальна з гранями, що утворюють чотирикутник

Сорти хурми різного терміну дозрівання

Ще однією важливою характеристикою сортів хурми вважається термін їх дозрівання. Як правило, найбільш ранні види встигають вже до початку осені, середні в жовтні, а пізні ближче до зими.

Зауваження! крім різновиду, на час збору врожаю також впливають і кліматичні умови вирощування рослини.

Ранні сорти хурми

Найпопулярнішими сортами скороплідної хурми вважаються:

  1. гошо гаки-різновид, виведений в японії. Її плоди округлої форми, мають темно-помаранчеве забарвлення, щільну шкірку, масу близько 0,2 кг.м’якоть їх соковита, має приємний смак. Сорт відмінно транспортується і довго зберігається.

    Для запилення гошо гаки поруч потрібна посадка інших різновидів культури

  2. вебер – самий морозостійкий сорт ягоди, здатний витримувати зниження температури до -32 °с. Його плоди дрібні, масою до 50 г, форма їх округла, смак солодкий. Період збору врожаю різновиди припадає на середину вересня. Сорт погано зберігається, тому вимагає швидкої переробки.

    Вебер можна вирощувати практично у всіх регіонах росії

  3. українка-хурма з невеликими, до 120 г плодами. Відтінок їх помаранчевий, м’якоть солодка і дуже соковита, смак без терпкості. Урожай сорту починає заспівати з перших днів осені, може зберігатися близько місяця, придатний для перевезення на далекі відстані.

    Українка вразлива перед інфекційними хворобами

  4. мідер-сорт віргінської селекції, що не вимагає запилювачів поблизу. Плоди його середніх розмірів, кулястої, трохи плескатої форми, вагою до 80 г. Смак ягід терпко-солодкий, м’якоть щільна, термін зберігання приблизно місяць-півтора.

    Мідер має приємний аромат рому

Хурма середнього терміну дозрівання

Середньостиглі види культури дозрівають ближче до листопада. Але остаточний термін їх збирання визначається погодними особливостями області зростання. Садівниками найбільше визнані такі сорти як:

  1. сідліс-дерево з великими плодами, колір їх ближче до червоного, м’якоть ароматна, на смак солодка. Культура здатна витримувати зниження температури до -25 °с.

    Сідліс-сорт японської селекції

  2. хіакуме-плоди вагою від 60 до 400 г.за смаком схожі на желе, солодкі, ароматні. Різновид відмінно транспортується.

    Сорту хіакуме потрібні запилювачі

  3. супутник. Середнього розміру плоди, солодкі на смак. Урожай може зберігатися до трьох місяців. Відмінно транспортується.

    Супутник-сорт культури, виведений в криму

  4. шоколадний. Широко поширений різновид, яку часто плутають з корольком. Вага ягід в межах 80 г, смак солодкий, але з відчутною терпкістю в недозрілому стані.

    Хурма сорту шоколадний відмінно транспортується і зберігається

Пізні сорти хурми

До пізньостиглих видів хурми відносять ті, які дозрівають взимку. Терміни збору врожаю з цих сортів залежать від температури місцевості, де вони ростуть, і найчастіше випадають на грудень.

Зауваження! нерідко таку хурму збирають в недоспелом стані.

З найбільш відомих пізніх видів культури виділяють:

  1. чинебулі. Хурма з відмінними смаковими якостями. Вона абсолютно не в’яже, не потребує запилювачів, приносить рясний урожай. Має тривалий термін зберігання.

    Чинебулі можна вирощувати як домашню рослину в об’ємному горщику

  2. тамопан. Різновид являє собою великі до 300 г плоди темно-оранжевого кольору. М’якоть їх володіє терпким присмаком, який після впливу негативних температур пропадає.

    Термін зберігання хурми тамопан близько трьох місяців

  3. хачіа. Володіє вираженим терпким смаком, дозріває в грудні. Ягоди не великі, добре перевозяться, зберігаються близько місяця.

    Хурму хачіа часто називають будьонівкою або бичачим серцем

Самозапильні сорти хурми

Щоб отримати багатий урожай ягоди, дереву в більшості випадків потрібно запилювач, але деякі сорти можуть плодоносити і без нього. До таких відносяться: сідліс, гошо, тамопан, костата, таненаші, віргінська. Також існує і проміжна група, яка дає плоди без наявності запилювача, але при ньому урожай стає набагато більше. До таких різновидів відносяться: хачіа, сойо, росіянка, джиро, нікітська бордова та інші.

Зимостійкі сорти хурми

Зимостійкою хурмою є та, яка здатна нормально переносити значні зниження температури. Одним з найбільш морозостійких сортів вважається віргінський, оскільки він не боїться навіть 35-градусного морозу.

Також холодостійкими вважаються види, здатні витримувати похолодання до -25 °с – це українка і гора роман кош. Ще непоганою стійкістю володіють сорти росіянка, джон рік, нікітська бордова, мідер.

Висновок

Сорти і види хурми можуть відрізнятися за різними параметрами: смаком, формою, кольором. Її плоди мають велику користь і культивуються в багатьох країнах світу. Цілі ферми хурми створюють в європі, австралії, америці. На території росії ці дерева теж добре ростуть, головне — вірно підібрати сорт до кліматичних умов регіону вирощування.