Кабачок – всіма улюблений овоч, адже з нього можна зробити багато різних смачних страв. До того ж він багатий комплексом вітамінів, мінералів і здатний заповнити їх дефіцит в організмі людини. Однак зберігати кабачки в холодильнику потрібно правильно, щоб максимально продовжити термін їх придатності. Адже ці овочі здатні зберігатися свіжими нетривалий період часу. Але все ж продовжити їх зберігання можна, якщо правильно підготувати і вибрати сорти з хорошою лежкістю.

Кабачки з темною шкіркою довше зберігаються, ніж світлі

Чи можна зберігати кабачки в холодильнику

Оптимальним варіантом для збереження овочів є підвал або льох, але при їх відсутності вони можуть лежати і в холодильнику. Однак в цьому випадку можна говорити про невелику кількість плодів. Тому рекомендується використовувати цей спосіб зберігання, коли необхідно зберегти молоді кабачки невеликого розміру. Це дозволить продовжити термін їх придатності, запобіжить огрубіння шкірки.

Термін зберігання свіжих кабачків в холодильнику безпосередньо залежить від дотримання рекомендованих умов.

Сорти кабачків для тривалого зберігання

Хорошою лежкістю відрізняються далеко не всі сорти овоча. Щоб довго зберігати кабачки, рекомендується вибирати види культури, які здатні довго зберігати споживчі властивості.

Серед них:

  1. арал f1. Гібрид японської селекції від відомої фірми “саката”. Відноситься до категорії ультраранніх. Термін дозрівання врожаю становить 30 днів з моменту проростання насіння. Плоди відрізняються циліндричною формою з розширеною округлою верхівкою. Забарвлення шкірки світло-зелений, а м’якоті білий. Гібрид кущового типу, рослини компактні, напіввідкриті. Врожайність стабільно висока. В умовах холодильника термін зберігання гібрида-три місяці.

    Арал f1 проявляє стійкість до мозаїки кавуна і цукіні

  2. аеронавт. Російський ранньостиглий сорт культури. Придатний для вирощування у відкритому грунті, теплицях, парниках. Рослина малоплетистое, компактне. Плоди мають темно-зелене забарвлення і кремового відтінку м’якоть. Середня вага їх досягає 1,2-1,5 кг. Форма кабачків циліндрична, звужується до хвостика. Тривалість плодоношення сорту-вісім тижнів. Термін зберігання врожаю в холодильнику становить три місяці.

    Аеронавт підходить для промислового та приватного вирощування

  3. жовтоплідний. Середньоранній сорт кабачків. Термін дозрівання врожаю становить 45-50 днів. Плоди витягнуті, завужені до основи. Відтінок шкірки яскраво-жовтий, м’якоті – кремовий. Насіння дрібне. Сорт відрізняється підвищеною стійкістю до поширених захворювань культури. Вага плодів варіюється в межах 0,7-1,8 кг. Тривалість зберігання сорту в холодильнику-до трьох місяців.

    Кабачок жовтоплідний відрізняється високим вмістом бета-каротину

  4. негрітенок. Ранньостиглий сорт, від сходів до технічної зрілості плодів проходить 38-40 днів. Характеризується компактними напіввідкритими кущами. Плоди циліндричної форми, темно-зелені. Їх вага коливається від 0,4 до 0,7 кг. Відмінні смакові якості. Забарвлення шкірки темно-зелений, м’якоті – білий. Термін зберігання в холодильнику становить три місяці.

    Негритянка несприйнятлива до борошнистої роси

  5. ассете f1. Голландський ранньостиглий великоплідний гібрид. Вага кабачків досягає 3 кг.масова частка насіннєвої камери у цього гібрида мінімальна, за що він і цінується. Шкірка має м’якоть ніжної консистенції. Гібрид характеризується високими смаковими якостями. Зберігатися цілий кабачок в холодильнику може два місяці.

    Ассете f1 при мінімальному догляді показує високу врожайність

Підготовка кабачків до зберігання

Для успішного зберігання кабачків в холодильнику потрібно їх попередньо підготувати. В першу чергу рекомендується провести відбір плодів. Для тривалого збереження підходять кабачки з цілою шкіркою і соковитою плодоніжкою. Причому довжина хвостика повинна бути не менше 5 см.згодом він підсохне і забезпечить надійний захист плода від різних інфекцій.

У холодильник на зберігання можна класти плоди розміром 15-30 см.більші екземпляри краще зберігати в підвалі або погребі.

Відібрані плоди потрібно очистити від пилу, бруду і ретельно протерти сухою ганчіркою. Після цього їх скласти в поліетиленовий пакет з перфорацією і помістити у відділ для овочів. Отвори потрібні для повноцінного повітрообміну всередині упаковки і запобігання гнилі.

Якщо після приготування страви залишився очищений кабачок, то його також можна зберігати в холодильнику деякий час. Для цього потрібно видалити насіння і промокнути його паперовим рушником. Зберігати очищений кабачок в холодильнику рекомендується в паперовому пакеті, в якому необхідно зробити кілька отворів. Зберігати такий овоч можна не більше трьох днів.

Як і скільки зберігати свіжі кабачки в холодильнику

Свіжий овоч здатний зберігати корисні вітаміни і мінерали тільки при дотриманні певного температурного режиму. Також при зберіганні свіжих кабачків в холодильнику потрібно враховувати допустимий термін придатності продукту.

Температурний режим

Оптимальною температурою для збереження овочів є +2-6 °с.тому кабачки рекомендується класти в спеціальний відсік, призначений для таких продуктів. Під час тривалого зберігання неприпустимі різкі перепади температури, це призводить до передчасного псування.

Терміни

Термін придатності овоча безпосередньо залежить від ступеня його зрілості. Молоді кабачки з ніжною шкіркою можна зберігати в холодильнику від двох до чотирьох тижнів, а дозрілі екземпляри протягом 1-3 місяців. Більш тривале збереження овоча не рекомендовано, оскільки він втрачає свої корисні властивості.

Що робити, якщо кабачки почали псуватися

В процесі зберігання кабачки потрібно регулярно перебирати і видаляти зіпсовані екземпляри. У разі всихання продукту можна зрізати пошкоджену ділянку і використовувати овоч в їжу після термічної обробки. Але при появі ознак гнилі вживати такий продукт не можна.

Висновок

Знаючи, як і скільки зберігати кабачки в холодильнику, можна значно продовжити термін придатності продукту. Однак це далеко не найкращий спосіб збереження овочів, оскільки він не дає можливості зробити великий запас через обмеженість простору.